PROMOTIETICKET VOOR NATIONALE 2 ÉN EEN VLAAMSE BEKER!

Hofstade-Zemst nam in het Vilvoordse Euro Volley Centrum de maat van Hemiksem-Schelle in de finale van de Beker van Vlaanderen, maar dat had heel wat voeten in de aarde met een ontknoping in de tiebreak.

Luc Mees fungeerde dit seizoen als interim-coach in samenwerking met Geert Bautmans, maar dat overgangsjaar op trainersvlak draaide uit op een gigantisch succes. Mees geeft de trainersfakkel door aan Marc Nys met een promotieticket voor Nationale 2 én een Vlaamse beker in de prijzenkast.

“We kropen in de finale wel door het oog van de naald. Twee sets lang draaide het voor geen meter, terwijl bij onze opponent alles leek te lukken. Na de titel kenden we blijkbaar decompressie. In de derde set viel Hemiksem-Schelle gelukkig ten prooi aan stress.”

“Eens we de vierde set konden binnenrijven, kantelde de match. Voor onze supporters was het een fantastisch scenario met een thriller van formaat, leuker dan een kurkdroge 3-0-zege alvast. Het is onze verdienste dat we er bleven voor vechten.”

Ritme

Wim Deville verloor in de Beker van België twee finales en dreigde ook zaterdag bakzeil te halen. “Na de tweede set geloofde ik er eerlijk gezegd niet meer in. We startten niet in onze vertrouwde opstelling en we raakten niet in ons vertrouwde ritme. In de derde set schakelde de coach over naar de vertrouwde opstelling en dat bleek een geslaagde zet.”

“We brachten de mentaliteit op om terug te vechten. Hemiksem-Schelle bewees dat de underdog in een bekerfinale boven zichzelf kan uitstijgen. Pas in de vijfde set raakten we helemaal op toerental en speelden we opnieuw als de kampioen. Het werd geen finale voor fijnproevers, maar onze fans kregen waar voor hun geld geserveerd met een spannende ontknoping.”

“Onze voorzitter Koen Pauwels gooide er na de gewonnen dubbel alvast een vat bier tegenaan op de Bierfeesten van Weerde, waar we de veroverde dubbel vierden. Het is nu even genieten vooraleer we in Nationale 2 een probleemloos seizoen in de middenmoot willen draaien.”  

 

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220508_95382618 

INTERVIEW MET STEFAAN DE BRABANDERE, KAPITEIN VAN HEREN 1

Heren 1 beleefde een topseizoen ’21-’22. Ze speelden kampioen in 3e nationale en wonnen de Beker van Vlaanderen. In augustus ’22 begon een geslaagde Beker van België-campagne met een plaats in de 1/8e finale. De competitiestart in 2e nationale was echter niet zonder slag of stoot. Tijd voor een tussentijdse round-up met kapitein Stefaan De Brabandere.

Hoe evalueer je de heenronde in 2e nationale?

SDB: “Op zich wel positief. We wisten op voorhand dat het moeilijk ging worden. We hebben wel een redelijk lange tijd nodig gehad om aan het niveau te wennen. Het was echt aanpassen voor iedereen. Maar ik ben niet echt ontevreden en ik denk wel dat we een betere terugronde zullen spelen. Er is potentieel want we hebben vaak 3-2 gespeeld. Daar hadden we matchen van kunnen winnen en dat gaat ook gebeuren.”

De bekerwedstrijden waren wel goed. Hoe verklaar je dan dat het moeizamer loopt in de competitie?

SDB: “In de beker hadden we geen stress. We moesten tegen hogergeplaatste ploegen spelen zoals Puurs en Mortroux. Niemand verwachtte dat we zouden winnen. Er was geen druk en we konden vrijuit spelen. Anderzijds denk ik ook wel dat onze tegenstanders ons onderschat hebben.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen 3e en 2e nationale?

SDB: “In het algemeen is het receptieniveau veel hoger in 2e nationale. We hebben het moeilijker om met onze opslag reeksen te maken. Ook naar gestalte toe: het zijn allemaal grote spelers en we kunnen niet meer zomaar over het blok slagen. En de power is ook veel groter. Als we niet direct scoren, krijgen we punt tegen. De tegenstanders scouten ons veel meer dan vorig jaar. Toen hadden we minder tactisch spel dan nu. “

Wat is de belangrijkste les die jullie kunnen trekken uit de heenronde?

SDB: “Het is belangrijk dat we erin blijven geloven dat we in 2e nationale op onze plaats zitten. Als het minder goed gaat, komen soms de frustraties naar boven en die moeten we de baas blijven. We moeten focussen op het positieve en er samen voor blijven vechten. De mentaliteit moet zijn dat we geloven dat we van elke ploeg kunnen winnen!”

Hoe belangrijk zijn de supporters voor H1?

SDB: “Superbelangrijk. We hebben goede supporters en het is ook tof dat ze vaak meegaan op de verre verplaatsingen. We hebben ze nodig. We hebben best veel supporters in vergelijking met andere ploegen in onze reeks. Het is wel jammer dat we tot nu toe zo weinig jeugdspelers van HZ hebben gezien. Dus bij deze een oproep naar de jeugd om naar onze wedstrijden te komen kijken. Ik ging zelf vroeger ook naar seniorenwedstrijden kijken en ik herinner me dat ik het impressionant vond. Het gaf me motivatie om zelf beter te doen.”

Jij bent de kapitein. Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een kapitein?

SDB: “ik probeer altijd met iedereen te communiceren. Niet alleen over de volleybal maar ook wat daarbuiten hen bezig houdt zoals werk en familie. Ik wil met iedereen een goed contact houden. Een kapitein moet ook de rust kunnen bewaren op moeilijke momenten. En het allerbelangrijkste is om de positiviteit te brengen tijdens de match. De focus moet liggen op de dingen die we goed doen en zo het zelfvertrouwen te geven aan de ploegmaten.”

Tenslotte heb je nog advies voor de jeugdspelers van HZ’93?

SDB: “Advies 1: altijd naar de trainer luisteren. Advies 2: kom zeker eens naar een seniorenmatch kijken. Dan zie je wat het resultaat kan zijn later. En advies 3: blijven oefenen en heel veel spelen. Je zal merken dat het steeds beter gaat lukken want door fouten te maken, leer je hoe het wel moet.”

Bedankt Stefaan en veel succes met de terugronde!

LUC MEES EN GEERT BAUTMANS LEIDEN ROOD-ZWART NAAR DE OVERWINNING

Met twee ervaren rotten achter het stuur kiest Hofstade-Zemst dit seizoen voor zekerheid in de technische staf. Luc Mees en Geert Bautmans willen de versterkte kern alvast het nodige vertrouwen geven en hen naar de top van de rangschikking te loodsen.
NATIONALE 3 B (m) – HOFSTADE-ZEMST

Geen Roy Van Heurck dus meer als coach van rood-zwart. Hij haakte na de stopzetting van de competitie vorig seizoen door Corona af om privéredenen. De zoektocht naar een nieuwe generaal in de kleedkamer mondde uiteindelijk uit bij twee vertrouwde namen. Luc Mees is al meer dan 20 jaar verbonden aan H-Z en een clubman in hart en nieren, terwijl Geert Bautmans een echte vakman is en ervaring te koop heeft als A-coach.

“Samen met de versterkingen, die echt wel nodig waren, is er ten opzichte van vorig seizoen dus heel wat veranderd”, bevestigt Luc Mees. “We zijn alvast heel tevreden dat we met middenman Wim Deville van Antwerpen en receptie-hoek Stefaan De Brabandere serieus wat fysiek geweld en ervaring hebben binnengehaald op posities waar het echt nodig was. Met ook Tom Vanwyngaerden erbij tellen we nu veertien spelers in onze kern en zijn we klaar voor de competitiestart.”

Fysiek sterk

De voorbereiding van Hofstade-Zemst verliep alvast vlekkeloos, zonder blessures en met meteen veel vertrouwen tijdens de oefenwedstrijden.

“Waar onze ambities liggen? Ik hoop om ergens rond de derde of vierde plek te eindigen. Maar eerlijk, het is heel moeilijk om het niveau van deze reeks in te schatten. Door de nieuwe indeling zijn er heel wat Waalse en Brusselse ploegen bijgekomen die voor ons totaal onbekend zijn. Ook bij Hemiksem en Waasland-Kruibeke weten we niet goed wat te verwachten. Maar de opener tegen VH Leuven doet alvast het beste vermoeden. Sowieso zijn we een ploeg die fysiek heel stevig staat. En met de 2m06 lange Wim Deville beschikken we over een extra troef in ons middencompartiment.”

Hofstade-Zemst won zaterdag op de eerste speeldag met 3-0 van Haasrode Leuven. In de openingsset was het aanvankelijk nog even zoeken, maar gaandeweg nam H-Z vlot afstand van de bezoekers.

Bron: volleynews.be

"WE HEBBEN EEN GOED GEMOTIVEERD TEAM." MARC NIJS, TRAINER H1, IS OPTIMISTISCH OVER HET SEIZOEN 22-23

 

Marc, wat is jouw achtergrond in volleybal?

MN: “Ik was eigenlijk een voetballer maar door een kwetsuur was voetbal niet meer mogelijk. Ik ben dan mijn broer gevolgd naar de volleybalclub in Ukkel. Ik was toen 16jaar. Later, in de jaren ’90 speelde ik op nationaal niveau als opposite in clubs zoals Nivelles en Guibertin.”
“Het was altijd al mijn doel om trainer te worden maar ik besefte dat de mogelijkheden te beperkt waren in Wallonië en ik ben dan gaan spelen in Vlaamse ploegen. Dat gaf me meer toekomst als trainer.”

Hoe ben je bij HZ’93 terecht gekomen? Waarom koos je voor dit project?

MN: “Ik ken de club al lang want van 2000 tot 2002 was ik trainer van de toenmalige Heren 1. Dat was nog met Koen (voorzitter), Wannes (nog steeds bij H1!) en Sacha (H2). Dit jaar liep mijn contract bij M-Siks Blaasveld (2e Nationale) ten einde en toen kreeg ik een telefoontje van Luc (Mees). Perfecte timing want ik was beschikbaar als trainer. HZ’93 heeft een goede ploeg. Ze hebben een fantastisch seizoen achter de rug en spelen nu ook in 2e nationale. Een niveau dat ik goed ken. De keuze was snel gemaakt.”

Wat is de ambitie voor dit seizoen?

MN: “Het is het eerste seizoen in 2e nationale. Met deze ploeg moet de eerste helft van de rangschikking zeker haalbaar zijn. We hebben enkele ervaren spelers die in de liga gevolleybald hebben. En dus al weten waaraan we ons kunnen verwachten. Bovendien is de motivatie hoog door de mooie resultaten van het vorige seizoen. Ja, die eerste helft van de tabel is realistisch.”

En wat met de Beker van België?

MN: “Onze eerste match is tegen Kalmthout. Zij spelen ook 2e nat. dus winst is zeker mogelijk. Als we winnen, spelen we daarna tegen Mortroux. Dat is een sterke ploeg maar in de Bekercompetitie moet elke match gespeeld worden. Daar kan je vaak verrassingen tegen komen.  Wij zijn vroeg aan onze voorbereidingen begonnen. Maar hoe zit dat met onze tegenstanders? Bovendien spelen we thuis. Dat is een voordeel. We zijn optimistisch.”

Hoe wil je die doelen bereiken? Hoe pak je dat aan?

MN: “Ik kijk eerst naar de talenten van elke speler. En dan zoek ik naar de rol op het veld waarin ze het beste passen. Door de jaren heen heb ik veel verschillende speelstijlen gezien. De manier waarop volleybal benaderd wordt, is sterk veranderd door de jaren heen. Ik heb die evolutie meegemaakt. Dat is een voordeel. Noem het ervaring

Sponsors

© website powered by Twizzit.com